Veiviseren
Filmen Veiviseren tar utgangspunkt i en gammel samisk myte. Den handler om hvordan et fremmed folk, tjudene, med vold trenger seg inn i samenes land, og hvordan den unge gutten Agin tvinges til å ta opp kampen mot overmakten
Myten dreier seg på klassisk vis om kampen mellom det gode og onde, og den forteller at mennesket må høre til i en større sammenheng for å kunne leve et meningsfullt liv. Det er også samenes kunnskap om og nære sammenheng til naturen som til syvende og sist blir deres redning i kampen mot tjudene.
Regissøren Nils Gaup som har filmatisert historien om Agins kamp, mener at det er bare riktig gode og viktige historier som nedfeller seg som myter og som overlever gjennom utallige generasjoner, Han sammenlignet det å lage Veiviseren med å berøre en gammel antikk krukke, og være seg bevisst alle dem som har holdt i den tidligere.
De fleste scenene i Veiviseren er spilt inn på Finnmarksvidda, hvor den opprinnelige myten utspiller seg. Innspillingen bar preg av de sterkt skiftende værforholdene på vidden. Den første innspillingsdagen var det minus 47 grader i Kautokeino. De engelske stuntmennene som kom fra den siste James Bond filmen snudde om på flyplassen, og styremekanismene på kameraet frøs fast. De fleste skuespillerne var imidlertid samer som var vant til naturforholdene. Mange var amatører, og noen av dem, som hovedrolleinnehaver Mikkel Gaup, var hentet fra det samiske teateret i Kautokeino.
Veiviseren er en av de store
suksessene i nyere norsk film. Etter Flåklypa Grand Prix
og Kristin Lavransdatter er Veiviseren den filmen
som har spilt inn mest penger på norske kinoer de siste
10 årene. Årsaken er ført og fremst at Mikkel
Gaup maktet å lage en spennende og engasjerende film. Det
er imidlertid et åpent spørsmål om han har
lånt for mye av suksessoppskriften fra Hollywood, og til
en viss grad redusert den samiske kulturen til en kulisse for
en action- film. Uansett så er Veiviseren en av de
få norske filmene som er blitt belønnet med to stjerner
i den amerikanske filmguiden Halliwell´s. Filmen ble også
nominert til en Oscar-statuett for beste utenlandske film i 1988.
red