|
|
Mørke tåker Av Eric Jensen, Trondheim Astronomiske Forening og Stavanger Astronomiske Forening Mørke tåker er svære ansamlinger av forholdsvis kald materie i verdensrommet. De kan ha mange strukturer og former, som klumper eller smale og buktende linjer. De består av støv og gass som ikke sender ut lys. Dette er fundamentale greier, da det er dette vi opprinnelig kommer fra. Alle som har sett Melkeveien fra et mørkt sted har sett en mørk tåke. Melkeveien nærmest "deles" i to av en mørk stripe. Fra Norge er dette klarest sett i Svanen. Slike støvskyer er vanlige i galakser.
Mørke tåker absorberer lys, så det er mangel på lys vi ser. Ulike bølgelengder av lys absorberes dessuten forskjellig. Rødt absorberes mindre enn blått. Dette er en viktig egenskap for astronomer, da de kan bruke de bølgelengdene som passerer lett for å se hva som er bak tåken. For å undersøke kjerneområdet i Melkeveien studerer de infrarødt lys og mikrobølger. Mørke tåker er mer eller mindre gjennomskinnelige i disse bølgelengdene. Melkeveien kan likevel være plagsom. Man skulle f. eks. gjerne ha studert noen galakser som ligger bak i det synlige spekteret. Men disse blir formørket med flere størrelsesklasser. Sammensetningen til mørke tåker er hovedsakelig hydrogen i molekylform, som ikke er lett å se, da den ikke gløder som ionisert hydrogen. I kjernen finner vi CO, men også mange andre stoffer. Mot kjernen til en tilstrekkelig stor tåke synker temperaturen drastisk, da mer av stjernelyset absorberes. Sammensetningen endrer seg også innover, og kjemien blir ganske eksotisk. På utsiden er karbon til dels ionisert, innover atomært og molekylært, som ved tilfellet CO. Det er den lave temperaturen på ca. 7-15 Kelvin (antall grader over det absolutte nullpunkt som er 273.16° C), som gir den interessante kjemien. Over 70 ulike kjemikalier er blitt identifisert v.h.a. mikrobølger, som slipper ut. Stroffer som er ustabile på jorda kan eksistere der p.g.a. det lave energinivået (temperaturen). Et eksempel er HNC, en variant av blåsyre, som ved jordlige temperaturer raskt ville omdannes til det mer stabile HCN, vanlig blåsyre. Støvet som vi ser er svært fint. Konsistensen er som sigarettrøyk, med en partikkeldiameter på 0,01-0,1 mikrometer (1 mikrometer = 0.001mm). Støvet er hovedsakelig karbon. Dette forklarer til dels hvorfor rødt lys slipper lettere igjennom enn blått. Det er det samme fenomenet vi finner i de rødeste stjernene i verdensrommet, de såkalte karbonstjernene. Her har man en atmosfære med karbon, og denne stopper den mer kortbølgete strålingen. Mørke tåker inneholder mye av massen i rommet mellom stjernene, og forekommer i mange størrelser. De største kalles Giant Molecular Clouds (GMC) på engelsk, og kan strekke seg over 150 lysår. Tettheten i tåkene er svært lav, i gjennomsnitt har de 100-300 molekyler pr cm3 (1 cm3 = en kube med 1 cm lange sidekanter). Dette er mye tynnere enn det beste vakuum som kan fremstilles på Jorda. Lyset stoppes i dem bare fordi den totale utstrekningen er så stor at lyset passerer store mengder støv selv om tettheten er uhyre liten.
Selve sammentrekningen er en komplisert prosess, bl. a. på grunn av den varierende tyngdekraften i tåken. Men vi har også fluiddynamiske instabiliteter som skaper en fragmentering etterhvert som den faller sammen. En slik er Rayleigh-Taylor instabiliteten. Denne forekommer når en tynn væske eller gass treffer en som er tettere og tyngre, noe som kan skje under kollaps av en mørk tåke. Disse har jo ikke helt homogen tetthet. Den minste ujevnhet i sjiktet mellom tynn og tett tåke vil føre til en forsterkning av ujevnhetene, og klumper eller "fingre" av materie dannes slik som vist på bildet ovenfor fra Hubble-teleskopet. Disse klumpene kan være utgangspunkt for en ny stjerne.
Til slutt bør det nevnes at mørke tåker ikke er det samme som såkalt "mørk materie". Det sistnevnte er en type materie som ikke kan sees direkte, men som vi vet utøver en tyngdekraftvirkning på objekter omkring. Man antar at 90% av universet består denne materien. Man tror også at mørke tåker ikke bidrar mye til mørk materie. Det dreier seg kanskje snarere om store mengder av nesten masseløse partikler kalt nøytrinoer. Dette er man usikker på i dag. Men mørke tåker er ellers en svært viktig del av universet, for uten dem hadde vi ikke hatt liv slik vi kjenner det. ______________________________________
|