Rapport fra observasjonskveld : Draconidene 1998 i Trondheim.
(Av Birger Andresen, Alfred Trønsdals veg 15, 7033 Trondheim)

Fra Boliden nr. 3/98, side 14.

Hele 14 av de 18 påmeldte trosset lett regnvær og reiste 8. oktober kl. 16UT (= 18 Norsk SommerTid) i sju biler til et bra observasjonssted ca åtte km sørøst for bygrensen. Det sluttet å regne ca. kl. 1730 UT, og ca. 45 minutter senere så vi for første gang Vega, Deneb og noen andre stjerner i området rundt Lyra/Cygnus. Like etterpå så noen av oss et sterkt blink fra en av Iridium satellittene gjennom det tynne skydekket.

De neste 1½ - 2 timene varierte forholdene fra at ingen stjerner var synlig til lengre perioder hvor vi kunne se stjerner ned til 2. eller 3. størrelsesklasse. I et par 5 minutters perioder kunne vi faktisk se "helt" ned til mag. 4 eller 4 ½ omtrent rett opp. Da så vi i hvertfall ned til mag. 2 i hele området avgrenset av Ørnen, Herkules, Store Bjørn, Cassiopeia og Cepheus. Etter ca. 20UT så vi ingen stjerner. Selv ikke noe månelys (tre dager etter fullmåne) klarte å trenge igjennom skylaget.

Fem personer reiste hjem ca. kl. 18UT. Neste pulje dro hjem ca. kl. 1930 UT, mens de fem største optimistene bestemte seg for å bli igjen til jorda passerte kometbane-planet kl. 2053 UT.

Vi så ingen Draconider, men en sporadisk meteor. Av dette konkluderte vi at det i hvertfall ikke var noen høy aktivitet for lyssterke meteorer. Dette ble bekreftet av en mann som ringte Øyvind Kristiansen på mobiltelefon fra Bærum. Han hevdet å ha rimelig gode forhold, men hadde ikke sett noen meteorer. Senere har vi fått vite at sentrale deler av Europa hadde lave visuelle rater. Derimot viste radarmålinger relativt høy aktivitet på dagtid, og med maksimum rundt kl. 13UT (15 NST). Dette er senere bekreftet i en rapport fra visuelle observasjoner i Japan, hvor man har beregnet ZHR verdier på over 100 i perioden fra 12 til 14UT. Maksimum er estimert til over 1 000 ca. kl. 1315 UT.

På tross av de dårlige forholdene og ingen Draconinder, så virket det som alle hadde en trivelig kveld.

Noen kommentarer om mediedekningen vi fikk under Draconindene.

Når det gjelder denne Bærumsmannen som ringte Øyvind, så var det en ganske fornøyelig historie.

Han hadde nemlig hørt foreningens "rikskjendis", Øyvind Kristiansen, på P4-nyhetene. Allerede kl. halv ni Norsk Sommertid hadde et ukjent antall andre Øyvind Kristiansen'er i Trondheim, i følge Bærumsmannen, blitt ringt opp av 6-8 personer. I tillegg kunne han fortelle at meteorologisk Institutt og P4 hadde blitt mer eller mindre nedringt av meteornysgjerrige personer ("Du er nr. ti tusen som ringer"). P1 og P4 hadde sporet opp Øyvind via det fine oppslaget han fikk i Adresseavisen torsdag 8/10. Det er hyggelig å registrere at interessen for slike begivenheter er stor.

Det er mulig en del lyttere ble skuffet fordi P4 skapte urealistiske forventninger ved å redigere bort Øyvind's klare advarsel om at det var omtrent like sannsynlig at det ikke ble særlig mye å se fra Europa som at det ble betydelig aktivitet.

I tillegg lærte vi at vi helst bør ha en kort "pressemelding" på lager, og at denne faks'es til radio/TV om de tar kontakt. Dette for å unngå merkelige forvrengninger av virkeligheten som de vi opplevde fra P4 når vi utpå kvelden av ren nysgjerrighet ringte inn for å sjekke hva de kunne fortelle om meteorsvermen. Vi kjente oss ikke helt igjen i uttalelser som f.eks. : "stjerneskudd som skjøt ut av komethalen og inn i atmosfæren".

______________________________________

Sist oppdatert : 03. mai 1999.