|
|
Algol, beskrivelse Av Birger Andresen Algol (b-Persei) himmelens mest berømte formørkelsesvariable stjerne. Navnet er av arabisk opprinnelse, og betyr Djevlestjernen. Dette gjenspeiler trolig de gamle Araberes store frykt for denne klare stjernen som på uforklarlig vis varierte i lysstyrke. Den første sikre nedtegning om dens lysvariasjon stammer imidlertid fra Italia i 1667. Dens regularitet ble først med sikkerhet oppdaget i 1782 av Goodricke som helt riktig foreslo at variasjonen skyldtes formørkelse av en usynlig kompanjong. I 1889 ble denne teorien bekreftet når den andre stjernen ble påvist spektroskopisk.
Perioden er 2d 20t 48m 56s, og primærformørkelsen varer i ca. 10 timer. På denne tiden faller lysstyrken med en faktor på 4 før den lyser opp igjen til sin normale lysstyrke på 2.15 mag. som vist på figuren nedenfor.
Algol er ikke høyt prioritert blant observatører av variable stjerner. Til det er den for godt kartlagt. Men det gjøres fra tid til annen kontroll av perioden, som øker litt fra tiår til tiår fordi stjernene i systemet tross alt taper litt energi fordi de er så nær hverandre. Algol er imildertid en grei stjerne å øve seg på for personer som vil starte med observasjon av variable stjerner. Hovedsiden for variable stjerner her. Sist oppdatert : 12.08.01. |