Radiant-glød fra Leonidene ?
(Av Birger Andresen, Alfred Trønsdals veg 15, 7033 Trondheim)

Publisert i Boliden nr. 3/98, side 11.

Hovedkilde : Rob McNaught <rmn@aaocbn.aao.gov.au>3 Nov 1998 via email til IMO's mailing list (meteorobs@latrade.com).
Sekundærkilde : Casper ter Kuile <pegasoft@cc.ruu.nl> Mon, 03 Nov 1998 via email til IMO's mailing list (meteorobs@latrade.com).

Oversikt.

Det spekuleres i om det blir mulig å observere gløden fra partiklene i Leoninde-banen nær Leonidenes maksimum (1998 Nov 17.8 UT). Ved høy nok støvkonsentrasjon, vil det reflekterte sollyset kunne bli sterkt nok til at det kan ses fra jorda i de to retningene langs kometbanen (i de retningene partiklene kommer mot oss eller forsvinner fra oss). Disse er :

R.A.(2000) Deklinasjon Kommentar
10h 54m +25.6 grader Nær 54 Leo
22h 08m

-30.2 grader

Mellom t og l Piscis Austr.

Maksimum intensitet antas å bli relativt beskjeden.

Radiant glød.

Radiant-glød skyldes refleksjon av sollys fra partikler i meteorsvermer mens de er relativt nær jorda. Gløden vil være sterk i retning av svermens sanne radiant og når jorda krysser det planet med tettest støvkonsentrasjon. Den sanne radianten faller sammen med bevegelsesretningen (hastighetsvektoren) til meteorene i solsystemet idet de treffer jordas atmosfære. Dette er ikke sammenfallende med den tilsynelatende radianten som vi vanligvis snakker om for en meteorsverm, og hvor også jordas egen bevegelse har betydning. En god analogi er regn som faller en vindstille dag mot en bil i bevegelse. Den sanne radianten er da rett opp (regndråpene faller jo rett ned), mens den tilsynelatende radianten er på skrå foran bilen (og mer foran bilen jo fortere den beveger seg).

Lyset fra sverm-partiklene kan ses i to retninger; både i den retningen støvet kommer mot oss, og i den motsatte retningen når det fjerner seg fra oss. Støvkonsentrasjonen er jo tilnærmet like stor i begge disse retningene. Det er derimot ikke sikkert at radiant-gløden er sterkest akkurat i retning av (eller motsatt av) den sanne radianten. Årsaken er at jorda vanligvis ikke treffer det området med størst støvkonsentrasjon. For Leonidene vil f.eks. støvkonsentrasjonen være størst innenfor jordas bane. Området med sterkest glød forventes å være forskjøvet litt i samme retning.

Tidligere rapporter av radiant-glød.

Det er rapportert om radiant-glød fra tidligere meteorstormer, men ingen av disse observasjonen er entydige slik at fenomenet med sikkerhet er bekreftet som sterkt nok til å kunne observeres visuelt fra jorda. Casper ter Kuile kan f.eks. fortelle at han og tre andre observatører så noe som kan ha vært radiant-glød under Perseidenes utbrudd i 1993. Observasjonen ble gjort fra Frankrike. Omtrent samtidig, og ca. 600 km lengre nord, observerte Jacob Kuiper det samme lysfenomenet fra eksakt samme punkt på himmelen. Dette utelukker at dette var et atmosfærefenomen, men det er heller ikke fastslått at det faktisk var radiant-glød.

Fotografier fra Leonidene i 1966 viser ingen slik glød selv om det er publisert en del bilder i de riktige retningene. Rob NcNaught har heller ikke funnet noen rapporter om radiant-glød fra Leonidene i 1966. Bedre instrumenter, filmer og CCD kameraer kan gi håp om å få bekreftet en eventuell radiant-glød fra Leonidene i år.

Beregninger og forventninger mhp. Leonidene.

Rob McNaughts artikkel til IMO's mailing list forklarer forutsetningene som er brukt for å beregne radiant-gløden som forventes under Leonindenes maksimum. NB : Resultatene er gitt i relative enheter. Det vites ikke hva dette svarer til med den lysstyrkeskalaen vi er vant til å bruke. Årsaken er trolig at forutsetningene om blant annet støvets refleksjonsevne og tetthet er svært usikre. Den sies imidlertid at radiant-gløden neppe blir svært iøynefallende.

Men det skader vel ikke å være oppmerksomme på fenomenet, og derfor kikke litt ekstra i retning av 54 Leo.....

________________________________

Sist oppdatert : 05. mai 1999.