Betlehemstjernen.

Publisert i "Ordet Fritt" i Adresseavisen, Trondheim, 22/1-1999.

Vedrørende Stig Ødegaards innlegg i ordet fritt 6. januar :

Påstanden om at ' Alle vet vel i dag at Jesus ikke er født i desember og at han er født fire til syv år før sin "fødsel" ' er feil. Det er mye mer komplisert enn som så.

I følge det jeg selv synes er meget overbevisende argumentasjon på Intenett sidene http://listserv.american.edu/catholic/other/star.bethlhem [lenk fjernet fordi denne WEB-siden er borte og jeg ikke har vært i stand til å finne den igjen] (The star of Bethlehem)  og http://www.griffithobs.org/IPS%20Planetarian/IPSChristmasErrors.html (Common Errors in "Star of Bethlehem" Planetarium Shows), er det mest sannsynlige tidspunktet for Jesus fødsel år 3 eller 2 f.Kr. Planeten jupiter gjennom en rekke samstillinger med andre planeter og stjernen Regulus er i såfall "Betlehemstjernen". En oppsummering følger.

I september år 3 f. Kr., og i februar og mai år 2 f.Kr. hadde jupiter, som representerte kongelighet og kongers fødsel, og som på hebraisk var forbundet med rettskaffenhet, tre samstillinger med den svært lyssterke "kongestjernen" Regulus i stjernebildet Løven (som er kongers stjernebilde i tillegg til å være forbundet med løven fra Judea). Samstillinger skjer når planeter står svært nær hverandre eller lyssterke stjerner på himmelen. I tillegg var det en rekke samstillinger mellom alle de fem lyssterke planetene (merkur, venus, mars, jupiter og saturn) i samme periode. Ved ett tilfelle lå de to sterkeste objektene på himmelen når vi ser bort fra sola og månen; Venus (fruktbarhetens planet) og Jupiter, så og si inntil hverandre. Alt dette ville bli tillagt stor betydning av astrologer, som er hva de tre vise menn var.

11. september i år 3 f.Kr. fremholdes som en spesielt interessant dag. Samtidig som samstillingen mellom Jupiter og Regulus var solen og nymånen i stjernebildet Jomfruen (!!) ved inngangen til et nytt jødisk år !

Det sies at Betlehemsstjernen "stoppet" over Betlehem når de tre viser menn (astrologene) ankom. Dette tyder på at Betlehemstjernen var en planet fordi det er kun disse som beveger seg relativt til stjernene (bortsett fra kometer som astrologene ikke var særlig opptatt av). Dessuten vil planeter utenfor jordas bane (mars, jupiter og saturn) tilsynelatene "stoppe opp", snu og bevege seg i motsatt retning av det normale rett før og rett etter at jorda står på linje mellom sola og planeten. For Jupiter skjer dette med litt over et års mellomrom. Jupiter "stoppet opp" på denne måten 25. desember i år 2 f.Kr. Så kanskje var det da de tre vise menn kom til Betlehem. Så kanskje jula er på rett tid av året allikevel ?

At så dagligdagse hendelser som jupiter i samstilling med andre planeter og stjerner skal være den berømte Betlehemsstjernen virker ved første tanke rart. Vi har jo lært at dette var et svært dominerene fenomen. Men det stemmer dårlig med historiske nedtegninger. I bibelen er f.eks. Betlehemstjernen kun nevnt av Matteus, og da uten å bli beskrevet som noe fantastisk skue. Det er først svært mye senere at noen fant det for godt å påstå at den var svært iøynefallende. Den kan neppe ha vært det, for verken Herodes eller hans astrologer synes å ha lagt merke til noe særskilt før de tre vise menn langt om lenge kom innom ham før de dro videre til Betlehem.

Tidsrommet fra år 7 til år 4 før starten av vår tidsregning er ofte nevnt som en sannsynlig tid for Jesus fødsel. Årsaken er en utbredt misforståelse at Herodes, som altså var i live da Jesus ble født, døde i år 4 f.Kr. Antatt pålitelige kilder skrev imidlertid at Herodes døde ikke lenge etter en måneformørkelse. Da er det to muligheter; en i år 4 f.Kr. og en i år 1 f.Kr. Problemet med formørkelsen 13. mars i år 4 f.Kr. er imidlertid at tidspunktet for innsettelsen av Herodes' etterfølger i såfall skjedde kun 29 dager etter måneformørkelsen. Dette gjør det absolutt umulig for både Herodes og hans etterfølger å gjennomføre alle de tingene som de påstås å ha gjort mellom formørkelsen og etterfølgerens innsettelse. Noe slikt problem oppstår ikke dersom det er måneformørkelsen 10. januar i år 1 f.Kr. som det henvises til i de historiske skriftene. Herodes døde derfor trolig i år 1 f.Kr. Planetsamstillingene i de foregående årene kan derfor godt ha vært det som ledet de tre vise menn til Betlehem.

Årene 7 og 6 f.Kr. dukker forøvrig opp fordi det i år 7 f.Kr. var tre samstillinger mellom Saturn og Jupiter i stjernebildet Fiskene etterfulgt av en samstilling mellom mars, saturn og jupiter 20. februar i år 6 f.Kr. Fiskene var Jødenes tegn, Jupiter var kongeplaneten og Saturn symboliserte rettferdighet og landet Palestina. Altså nok en gang noe som litt "våkne" astrologer trolig ville legge merke til.

Hovedproblemet denne gangen er imidlertid at den eneste begivenheten som ville kreve at alle, Josef og Maria inkludert, skulle skrives inn i manntall i den aktuelle perioden fra ca. år 10 f.Kr. til 1. f.Kr da Herodes døde, synes å være keiser Augustus' feiring av sitt 25 års jubileum som keiser i år 3 f.Kr.. Dette falt sammen med 750 års jubileet for grunnlegingen av Roma, og alle ble da avkrevd en loyalitetsed til keiseren. Dette krevde innskriving i manntall. Det er lite sannsynlig at denne innskrivningen skjedde allerede i år 7 f.Kr.

Skatteinnkrevingen i år 8 f.Kr. ville ikke føre til innskriving i manntall, og ville heller ikke omfatte Palestina fordi dette var en skatt kun for romerske statsborgere som levde innen Romerrikets grenser, hvilket Palestina visstnok ikke var før i år 6 e.Kr.

Mye mer om dette er å finne på de oppgitte internet sidene.

Birger Andresen, Trondheim Astronomiske Forening.

 ____________________________

Sist oppdatert : 05. mai 1999.