Årsberetning, Trondheim Astronomiske Forening 2002

Trondheim Astronomiske Forening hadde et aktivt år også i 2002. Foreningen økte medlemsmassen fra 99 til 112 i 2002. Observatoriet ble utbedret og flittig brukt både til ren forlystelse og til seriøse observasjoner. To teleskop ble innkjøpt i 2002, hvorav det siste ble levert litt ut i 2003.

Vi nådde alle de viktigste målene for 2003. De rutinemessige tingene som medlemsmøter, medlemsblad og hyppig informasjon til medlemmene om astronomiske begivenheter ble gjort på en måte som styret betrakter som tilfredsstillende. Innkjøp av to teleskop + diverse okular til disse ble gjort som planlagt til en total pris på kr. 17 849. Utbedringer og vedlikehold av observatoriet ble gjort i henhold til planene slik at observatoriet nå er funksjonelt helt på topp. Det ble arrangert en tur til Orkelsjøen samt et fleksibelt "dra dit det er størst sjanse for klarvær" opplegg i forbindelse med meteorstormen Leonidene i november. Den eksterne foredragsvirksomheten var liten i 2002, men TAF hadde besøk av to skoleklasser på observatoriet. I tillegg reiste vi ut med kikkerter til en annen skoleklasse på en aktivitetsdag. TAF profilerte seg også både i lokalpressen (Adresseavisen og Avisa Sør-Trøndelag), i landsdekkende aviser (VG og Aftenposten) samt deltok med diverse teleskop som rekvisitter til en astroserie som Newton redaksjonen spilte inn med Knut Jørgen Røed Ødegaard fra Norsk Astronomisk Selskap i desember.

Det ble i 2002 startet arbeid med å lage TAF T-skjorte og ny TAF logo.

Overskuddet for 2002 ble på kr. 13 455,60 mot et budsjettert overskudd på kr. 3 515,- når fjorårets budsjett er justert for at kr. 20 000 til innkjøp av teleskop m/utstyr feilaktig var satt opp som Driftskostnad i budsjettet, mens det skulle vært ført som en aktivert eiendel.

Medlemmer og medlemskap.
Medlemsavgiften var kr. 150,- for ordinært medlemskap, og kr. 75,- for abonnement (innmelding etter 1. oktober) og for familiemedlemskap.

18 personer meldte seg inn i TAF i 2002 mot 30 i 2000 og 16 i 2001, mens 5 personer meldte seg ut eller ble strøket pga manglende innbetaling av medlemskontingent mot 2 i 2000 og 11 i 2001. Dette gir en netto tilgang på 13 medlemmer slik at medlemstallet ved utgangen av 2002 var 112.

Valg og styre.
Brynjar Berg ble valgt som ny kasserer/materialforvalter etter Bernhard Røsch, mens Kari Stensrud ble valgt til sekretær etter Tove Selliseth. Birger Andresen (leder) og Magnus Reigstad (varamedlem) ble gjenvalgt. Styret har ellers bestått av Terje Bjerkgård (nestleder/redaktør) og Tone-Lill Seppola (tur- og møtekoordinator). Til valgkomitéen ble valgt Eivind Wahl (formann, ny) , Per Arne Bakken (gjenvalgt) og Knut Sverre Grøn (gjenvalgt). Geir Jacobsson ble gjenvalgt som revisor. Alle valgene ble gjort uten motkandidater og i henhold til innstillingen fra valgkomitéen.

Arrangementer.
Medlemsmøter. Det ble i tillegg til Generalforsamling avholdt 9 medlemsmøter i samarbeid med Autronica Astronomiske Forening. Ekstern foredragsholder ble brukt på ett møte; Formann i Norsk Astronomisk Selskap og doktorgradsstipendiat ved Stjerneutviklingsgruppen på Institutt for Teoretisk Astrofysikk ved Universitetet i Oslo, Knut Jørgen Røed Ødegaard, holdt foredraget "Gammaglimt - en fare for livet på jorden". Et planlagt foredrag med ekstern foredragsholder om Radioastronomi ble avlyst fordi foredragholderen ble for opptatt. Foredragene på de andre møtene ble holdt av TAF medlemmer. Vi nådde således ikke målet om at hvert 3. foredrag har ekstern foredragsholder. Møtene samlet typisk 25-35 deltakere, hvilket er omtrent som i 2000 og i 2001. Møteprogram og referater er lagt ut på foreningens internettsider på http://www.nvg.org/org/taf/.

Styremøter. Det ble holdt 3 styremøte i 2002. Møtereferat foreligger.

Observasjonskvelder. Det ble arrangert en rekke observasjonskvelder på observatoriet i Bratsberg. Svært mange av foreningens medlemmer i Trondheimsområdet har nå vært minst en tur på observatoriet som ble brukt både til ren forlystelse og til seriøse observasjoner av variable stjerner og sola. Av spesielle begivenheter husker vi blant annet hypernovaene i M74, Månens okkultasjon av Saturn den 16. april, observasjonen av kvasaren 3C 273 ca. 2 000 millioner lysår unna oss i mars og april, samt asteroiden 2002 NY40 som passerte bare 1.3 ganger avstanden til Månen i 17-18. august.

Turer. Den manglende interessen for turen til Oslo og Harestua i 2001 gjorde at vi til slutt bestemte oss for ikke å forsøke og arrangere langtur i 2002, men i stedet satse på kortere turer hvor det er mulig å reise hjem samme natt. I tråd med dette inviterte Tom Reidar Henriksen til observasjonstur til Orkelsjøen natten 6-7. oktober for å kunne observere fra et sted uten sjenerende lys og høyt over havet. Kun to personer deltok i tillegg til Tom Reidar, noe som trolig skyldes at observasjonen foregikk natten til en mandag. I tillegg reiste 10 personer ut fra Trondheim i håp om å finne klarvær under Leonidestormen 19. november. Vi lyktes ikke i å finne klarvær i den beste drøye timen, men kunne glede oss over bra aktivitet litt utenfor Stjørdal en stund etter maksimum. Interessen for turer ser fremdeles ut til å være heller lav.

Publikasjoner, foredrag og profilering i media.
Foreningen utgav som planlagt 4 nummer av sitt medlemsblad Corona i 2002 med til sammen 120 sider. Foreningen holdt foredrag om generell astronomi for en skoleklasse ved Charlottenlund barneskole. I tillegg ble det holdt observasjonskveld for to skoleklasser fra Vikhammer, samt stjernekikking under en aktivitetskveld på Charlottenlund barneskole.

Som fast oversetter og artikkelforfatter hadde Birger Andresen en rekke artikler i Boliden som er tidsskriftet til Meteorgruppen i Norsk Astronomisk Selskap (NAS). Terje Bjerkgård og Thomas Jacobsson er ivrige oversettere og artikkelforfattere i Astronomi som utgis av NAS, hvor også Birger Andresen og Brynjar Berg har bidratt.

Foreningens internettsider har vært flittig brukt. En rekke artikler og nyheter er blitt lagt ut til glede for både TAF-medlemmer og andre hobbyastronomer i Norge. E-postlisten (informasjonstjenesten) har vært svært flittig brukt blant annet til å informere om begivenheter på stjernehimmelen. Den hadde pr. 31. desember 2002 hele 133 medlemmer, hvorav 95 er medlemmer av TAF. E-postlisten sparer TAF for betydelige portoutgifter. Det ble opprettet et nytt epost-basert diskusjonsforum for TAF (taf-lista) i 2002. Herman Ranes har laget denne lista og administrert den. De aller fleste av deltakerene på epost-tjenesten er også medlemmer av taf-lista.

Birger Andresen laget søkekarter for Norsk Astronomisk Selskap (NAS) for to kometer og en asteroide som passerte svært nær Jorda i 2002. Disse ble brukt i lokale og landsdekkende aviser, og på NAS sine websider. Birger Andresen laget også offisielle karter for et titalls variable stjerner i samarbeid med Variable Stjernegruppen i NAS.

Observasjoner.
Birger Andresen og Terje Bjerkgård rapporterte i 2002 henholdsvis 154 og 46 vitenskapelig nyttige observasjoner av sola til CV-Helios Network v/Kjell Inge Malde. Dette er en gledelig økning fra 113 observasjoner rapportert av de samme to personene i 2001.

Birger Andresen (785 obs. av 55 ulike stjerner), Terje Bjerkgård (8 obs. av 4 ulike stjerner) og Tom Reidar Henriksen (23 obs. av 8 ulike stjerner) bidro med til sammen 816 vitenskapelig nyttige observasjoner av ialt 56 ulike variable stjerner i 2002. Dette er en gledelig økning fra knapt 500 observasjoner av 28 variable stjerner gjort av to observatører i 2001. Programmet består hovedsakelig av Mira-stjerner, Dvergnovaer samt noen semi-regulære stjerner, Kefeider og R CrB stjerner. Den mest eksotiske stjernen var hypernovaen SN2002ap i galaksen M74 i Fiskene som ble oppdaget 30. januar og observert av TAF i begynnelsen av februar. Den nådde en maksimal lysstyrke på ca. 12.5 mag., og er vel første hypernova som er observert av TAF-medlemmer. Observasjonene av variable stjerner rapporteres til VSNET i Japan via Variable Stjernegruppen i NAS og direkte til American Association of Variable Star Observers.

Det var ikke gode nok forhold ved noen av de store stjerneskuddsvermene i 2002 til at det ble gjort seriøse meteorobservasjoner. To mulige asteroideokkultasjoner ble ødelagt av dårlig vær.

Innkjøp av teleskoper til utlån.
Det var satt av kr. 20 000,- på budsjettet for 2002 til innkjøp av teleskoper med utstyr til utlån til foreningens medlemmer. Det ble kjøpt et 127mm Orion StarMax 127/1540 Schmidt-Cassegrain teleskop og et 8" Orion SkyQuest XT8 Dobson speilteleskop med okularer til en samlet pris av kr. 17 849. Begge teleskopene ser ut til å ha god optikk. De lånes ut til medlemmene via Materialforvalteren.

Utbedring og vedlikehold av observatorium.
Teflondelene i hjulene på takkonstruksjonen ble byttet ut med ståldeler slik at taket nå lett kan skyves av en person. Stålfundamentet til teleskopet ble skiftet ut med en solid betongsøyle med solide stålplater i overgangen til selve teleskopmonteringen. Monteringen er nå stødig nok til å kunne brukes til fotografering i primærfokus. Skinnegangen ble forlenget med ca. 180 cm slik at vi nå også har rimelig fri sikt mot nordøst. I tillegg ble tre av veggene malt på nytt, og utvendig gulv ble oljet. Autronica Astronomiske Forening har betalt det meste av byggematerialene, malingen og betongen. Et titalls TAF’ere deltok i dugnadsarbeidet som var ganske omfattende, spesielt jobben med søylen. Det gjenstår nå ingen større utbedringer på observatoriet som absolutt må gjøres.

Regnskap 2002.
TAF hadde et overskudd på kr. 13 455,60 for 2002 mot et budsjettert overskudd på kr. 3 515. De totale inntektene var på kr. 21 499,27, hvorav medlemsavgiften utgjorde kr. 16 275.-. Hovedårsaken til avviket fra budsjett var flere medlemmer enn forventet, flere innmeldinger i NAS enn forventet, samt mindre utgifter enn forventet til TAF biblioteket, bevertning og til observatoriet hvor Autronica Astronomiske Forening betalte mesteparten av utbyggingen og vedlikeholdet. I tillegg står en budsjettpost på kr. 2 600 til tur ubrukt. Av overskuddet ble kr. 17 849, mot kr 20 000 i budsjettet, brukt til innkjøp av teleskop m/utstyr som er ført som aktiverte eiendeler i regnskapet. Egenkapitalen var kr. 42 178,42 ved utgangen av 2002, hvorav kr. 17 849 er var eiendeler i form av teleskop m/utstyr. Bøker og tidsskrifter er ikke aktivert som eiendeler i balansen. Detaljer er gitt i det vedlagte regnskapet.

Det er spart betydelige utgifter til trykking gjennom at FESIL ASA har sponset TAF med papir og trykking. Vi har også vært så heldige å få ha gratis møtelokale hos Autronica i hele år 2002.

Det er spart store portoutgifter, anslagsvis 6-7 tusen kroner, ved at egnet post sendes ut via E-postlisten og at annen post i størst mulig grad leveres direkte på døra til medlemmene av 7 "postbud". Vi skulle gjerne hatt et ekstra "postbud" til å dekke Heimdal/Kolstad området.

_____________________________________________

Trondheim Astronomiske Forening, 21. mars 2003

 

        Birger Andresen          Terje Bjerkgård                  Brynjar Berg

                           Leder                 Nestleder/Redaktør            Kasserer/materialforvalter

 

                     Kari Stensrud               Tone-Lill Seppola                  Magnus Reigstad

                     Sekretær             Tur- og Møtekoordinator                 Varamedlem