Årsberetning, Trondheim Astronomiske Forening 2000.

Trondheim Astronomiske Forening hadde et aktivt år i 2000. Vi nådde alle våre viktige målsetninger; nemlig å

  • ferdigstille observatoriet (egentlig litt ut i 2001, men bare detaljer stod igjen).
  • utgi fire nummer av medlemsbladet med rimelig bra kvalitet.
  • gjennomføre månedlige medlemsmøter unntatt i sommermånedene.
  • arrangere observasjonskvelder.
  • gjøre vitenskapelig nyttige observasjoner.
  • oppnå et overskudd minst som budsjettert.
  • ha det moro sammen.

Foreningen har Internet-, Observatorie-, Observasjons-, Redaksjons-, Tur & møte-, og Valgkomite.

Overskuddet ble på kr. 11 262,62 mot budsjettert kr. 4000. Årsaken er flere medlemmer enn budsjettert og at vi sparte mye porto etc. på E-postlista og direkte levering av post, samt at vi ikke hadde noen utgifter til leie av møterom (takk til Autronica) og trykking av medlemsblad (takk til FESIL). Utover dette var inntekter og utgifter omtrent som budsjettert.

Medlemmer og medlemskap.
30 personer meldte seg inn i TAF i 2000, mens 2 personer meldte seg ut eller ble strøket pga. manglende innbetaling av medlemskontingenten. Ved utgangen av 2000 hadde TAF 94 medlemmer, hvorav 79 var ordinære medlemmer, 6 skolemedlemmer, 2 var familiemedlemmer og 7 var "abonnenter". Dette er over målsetningen på 85 medlemmer.

Valg og styre.
Birger Andresen (Leder), Tove Selliseth (Sekretær), Bernhard Røsch (Kasserer og Materialforvalter) og Magnus Reigstad (Varamedlem) ble gjenvalgt på generalforsamlingen. Styret har ellers bestått av Thomas Jacobsson (Nestleder/Redaktør) og Tone-Lill Seppola (tur- og møtekoordinator).

Som revisor ble valgt Geir Jacobsson.

Valgkomitéen bestående av Per Arne Bakken, Øyvind Kristiansen og Roald Høyer-Hansen ble også gjenvalgt.

Alle vervene er for et år bortsett fra Sekretær, Kasserer/Materialforvalter, Nestleder/Redaktør og Tur- og Møtekoordinator som er for to år.

Arrangementer.
Medlemsmøter. Det ble i tillegg til Generalforsamling avholdt 10 medlemsmøter i samarbeid med Autronica Astronomiske Forening. Eksterne foredragsholdere ble brukt på to av møtene; Professor Erlend Østgård fra Fysisk Institutt på Lade og Bjørn Håkon Granslo, leder i Norsk Astronomisk Selskap. Foredragene på de andre møtene ble holdt av TAF medlemmer. Møtene samlet typisk 20-35 deltakere. Møtereferater foreligger.

Styremøter. Det ble holdt 2 styremøter i 2000. Møtereferater foreligger.

Observasjonskvelder. Det var observasjon av sola med det store teleskopet på mai-møtet. Ellers ble det to ganger forsøkt arrangert observasjonskvelder med det store teleskopet på vinteren/våren, men været var for dårlig på de avtalte dagene. Årsaken til at vi ikke forsøkte flere ganger er at det er ganske mye jobb å montere det store teleskopet og at vi derfor ville vente til observatoriet ble ferdig. Dette drøyde lenger enn vi hadde håpet fordi jobben var mye større enn vi trodde.

Ellers ble det invitert til felles observasjon av meteorsvermen Leonidene 18. november. Det ugunstig tidspunkt for maksimum langt utpå natta uten store håp om betydelig utbrudd gjorde at kun to personer deltok.

Turer. Det ble arrangert tur til innsjøen Feren ved Meråker i september for å lete etter den omstridte meteoritten som kanskje ligger der oppe. Se Corona nr. 3/99. De som har mutet området var på plass da vi kom. De var i rimelig bra krigshumør, og vi valgte å dra hjem uten å gjøre noe mer til tross for at Næringsdepartementet har bestemt at en eventuell meteoritt ikke omfattes av muting. Det er allikevel visse juridiske utfordringer som vi må løse før vi eventuelt drar opp igjen. Men med alt det arbeidet som muter-gjengen har gjort, så er det lite trolig at det er mulig å finne noen meteoritt der oppe. Vi har ikke 'glemt' saken, men vet ikke om vi kommer til å gjøre noe mer med den.

Publikasjoner, foredrag og profilering i media.
Foreningen utgav som planlagt 4 nummer av sitt medlemsblad Corona i 2000. Disse hadde til sammen 122 sider. Foreningen holdt også foredrag om astronomi for henholdsvis Nidarvoll Rotaryklubb (2 ganger), Charlottenlund Rotary klubb, Ila barneskole (været ødela forsøket på å gi de to skoleklassene en stjernekveld med det store teleskopet) og en visning for lærerskolestudenter i planetariet i Vitensenteret.

Som fast oversetter og artikkelforfatter hadde Birger Andresen en rekke artikler i Boliden som er tidsskriftet til Meteorgruppen i Norsk Astronomisk Selskap (NAS). Terje Bjerkgård og Thomas Jacobsson er oversettere for "Astronomi" som er medlemsbladet til NAS.

Foreningens internettsider ble flittig brukt. Disse inneholder nå mye informasjon om foreningen og om astronomi generelt. Foreningens E-postliste, hvor informasjon om nyheter og aktiviteter sendes ut til medlemmer og andre interesserte som har E-post, fikk mange flere abonnenter i 2000. Det er gratis for alle å være medlem av denne E-postlisten. Den har nå hele 110 medlemmer, hvorav 74 er medlemmer av TAF. E-postlisten sparer TAF for betydelige portoutgifter. Det ble sendt ut nærmere 100 meldinger på E-postlista i 2000.

TAF fikk flere oppslag i Adresseavisen i forbindelse med måneformørkelsen 21. januar, meteorsvermer og astronomi generelt i 2000.

Observasjoner.
TAF medlemmer rapporterte vitenskapelig nyttige observasjoner fra meteorsvermene Leonidene (18. nov.) og Geminidene (13. des.) til Meteorgruppen i NAS og International Meteor Organization. I tillegg ble en rekke observasjoner rapportert til Variable Stjernegruppen i NAS og CV Helios Network som mottar observasjoner av solflekker. Dessverre deltok kun fire medlemmer som aktive observatører av vitenskapelig nyttige data. Dette var færre enn vi hadde håpet på. Hovedårsaken antas å være at observatoriet ikke ble ferdig tidlig i høst slik vi håpet.

Bygging av observatorium.
TAF samarbeider med Autronica Astronomiske Forening (AAF) om bygging av observatorium. Bygget var så å si ferdig ved utgangen av 2000. Observatoriet er Finansiert av Autronica Astronomiske Forening, og Per Sæterhaug (AAF) gjorde en kjempeinnsats i byggeperioden. Takk også til alle de som deltok velvillig på utallige dugnader utover høsten. Et privateid 11" Celestron Schmidt-Cassegrain teleskop blir montert fast i observatoriet.

Regnskap 2000.
TAF hadde et overskudd på kr. 11 242.62 for 2000. Foreningen har en egenkapital på kr. 17 693.72 ved utgangen av 2000. Dette gir oss god mulighet til investeringer i utstyr og litteratur, samt kanskje delfinansiering av en tur i 2001.

De totale driftsinntektene var på kr. 28 138,02, hvorav medlemsavgiften utgjorde kr. 13 125,-. Andre store poster var innkjøp av planetariumprogrammet SkyMap Pro 6 for PC og tidsskriftet Sky & Telescope for videresalg uten profitt.

De totale driftsutgiftene var på kr. 17 261.80. De største reelle utgiftspostene var bevertning til medlemsmøter (kr. 1365,-) og porto (kr. 951,-).

Detaljer finnes i det vedlagte regnskapet.

Det er spart betydelige portoutgifter ved at egnet post sendes ut via E-postlisten og annen post i størst mulig grad leveres direkte på døra til medlemmene av sju "postbud". Vi mangler fremdeles et "postbud" til Heimdal/Kolstad området.

_____________________________________________

Trondheim Astronomiske Forening, 20. mars 2001

   Birger Andresen                  Thomas Jacobsson                   Bernhard Røsch
     Leder                         Nestleder/Redaktør                        Kasserer

     Tove Selliseth                     Tone-Lill Seppola                     Magnus Reigstad
      Sekretær                    Tur- og Møtekoordinator                  Varamedlem